Miknatisci.com Neodyum Miknatis ve magnet cesitleri

Neodyum Mıknatıs ve Bakır Tel ile Maglev Treni Deneyi Nasıl Yapılır ?

Hdg Maglev Treni Deneyi

Maglev Treni Nedir?

Bu sayfada anlatacağımız ve uygulayacağımız tren deneyi çoğu kişi tarafından maglev tren deneyi olarak bilinmesine karşın aslında tam olarak maglev treni değildir.  Maglev treni, iki mıknatısın aynı kutuplarının birbirini itmesi sayesinde havada askıda duran ve sürtünme kuvvetini sıfıra yakın hale getiren bu sayede yüksek hızlara ulaşabilen biraz daha farklılaşan bir sistemdir.

 

Bakır tel ve Neodyum Mıknatıs Tren Deneyi Nasıl Çalışır ?

Pilin üzerine takılan iki mıknatısın yay şeklinde sarılan bakır yolun içine bırakılması ile mıknatıslar arasında kapalı bir devre oluşur ve akım başlar. Akım, tel içinde mıknatısların temas ettiği noktalar arasında bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan, zaten kendisi güçlü manyetik alana sahip neodyum mıknatıs parçalarını tıpkı motorlarda olduğu gibi döndürerek akımın aktığı yönde dönerek ilerlemesini sağlar ve yol veya pil bitene kadar işlem devam eder.

Maglev Tren Deneyi

Maglev Tren Deneyi Malzemeleri

Maglev tren deneyi için gerekli malzemeler sırası ile aşağıdaki gibidir;

1- Çıplak Bakır Tel :

Telin kesinlikle kaplamasız olması gerekir, akım oluşabilmesi için tel yalıtımlı olmamalıdır. Yalıtımlıdan kazınmış tellerde de kesintiler olmakta bu nedenle verim alınması çok zor olmaktadır. Bakır tellleri hazır sarılmış halde sitemizden temin edebilirsiniz. Set halinde ürün linkini aşağıda paylaşıyoruz.

Maglev treni deneyi yapmak için yay şeklinde hazır sarılı bakır tel, 4 adet neodyum mıknarıs ve 1 adet pil içeren ürünümüzü aşğıdaki linkten sipariş edebilirsiniz.

Hazır Sarılı Maglev Treni Elektrikli hızlı tren deneyi  Malzemeleri 

2- Neodyum mıknatıs :

 Tren deneyi için kullanılacak mıknatıslar mutlaka neodyum mıknatıs olmalı, et kalınlığı en az telin sarım adımlarından fazla olacak şekilde olmalıdır. Önerilen neodyum mıknatıs çeşidi d15x5 mm ve d15x5x5 mm delikli mıknatıslardır. Delikli olan pilin + kutubunda kullanılacaktır. Minimum birer adet mıknatıs gereklidir. Önerilen 3 adet deliksiz 1 adet ise delikli şeklindedir. Bu mıknatıslar için linkler aşağıdaki gibidir:

Neodyum mıknatıs d15x5 mm

Neodyum Mıknatıs Delikli d15x5x5 mm

3- Pil

Kullanacağınız kalem pil mıknatıs ile uyumlu olmalıdır. AA kalem piller daha iyi performans vermektedir. Sistem iyi çalıştığında piller hızla tükenecektir, Bu nedenle yedek pille çalışmanız önem kazanacaktır.

Maglev Tren Deneyi Yapılışı Anlatımı

Bakır tel  yay şeklinde sarılarak kullanılmalıdır. Deneyi verimli şekilde çalışır görmek için bizden hazır sarılmış olarak temin edilmesi önerilmektedir. Kendiniz sarmak isterseniz sarılı teli bozup tekrar sarabilirsiniz. Telin sarımı mümkün olduğunca aralıksız olmalıdır. Bu sayede tren kesintisiz ve daha iyi performans ile gider.

Pilin iki kutbuna mıknatıslar doğru şekilde yerleştirilmelidir. Bu nokta çok önemlidir çünkü doğru yerleştirilmezse tren terse kuvvet uygulayabilir veya hiç çalışmayabilir. Bu nedenle sistem çalışmazsa en alttaki mıknatısların kutuplarını bir adet bir adet değiştirerek toplam 4 kombinasyon içinde doğru dizilimi bulabilirsiniz.

Eliniz ile bakır telden yapılmış yayın içine treninizi bırakarak gidişini gözlemleyebilirsiniz. Bir süre çalıştığında pil ve mıknatıslar ısınacak ve pil bitecektir. Pili değiştirerek devam edebilirsiniz. Çok fazla ısınmaması için arada kontrol etmekte fayda olacaktır.