Miknatisci.com Neodyum Miknatis ve magnet cesitleri

Neodyum Mıknatıs Üretimi

neodyum miknatis uretimi 2 1

Neodyum Mıknatıs Hammaddeleri nelerdir?

Neodyum Mıknatıslar NdFeB yani Neodmium, Demir ve Bordan oluşan , çok genç bir teknoloji olan yeni bir ürün tipidir. Neodmium elementi nadir metallerden biri olup çoğunlukla Praseodmium elementi ile birlikte alaşım halinde bulunur. Nadir metaller hem fiziksel hem de kimyasal özellikler bakımından birbirine çok benzer olup Neodyum’un yalnız başına elde edilmesi ve ayrılması çok daha masraflı olması sebebi ile çok özel uygulamalar haricinde çoğunluklar Neodmium-Praseodmiyum alaşımı birlikte kullanılır. Yani özetlediğimizde neodyum mıknatısların içindeki neodmiumumun aslında %25-30’u praseodmiumdur.

Neodyum mıknatıs üretimi

Nd-Pr , Demir-Disprosium alaşımı ve ferrobor ( Maliyetinin düşük olması sebebi ile Bor, saf halde değil  ferroalyaj olarak demir ile birlikte ilave edilmektedir.) tartılarak uygun miktarlarda karıştırılır ve kompozisyon elde edilir.

Hammaddelerde doğal olarak bulunan inklüzyon veoksit tabakaları mikroblast makinelerinde uzaklaştırılır.

Sonraki aşamada temizlenmiş kompozisyon vakum altında inert bir atmosferde indüksiyon ocağında eritilerek dökülür.

neodyum miknatis uretimi

Bu döküm çok önemli olup neodyum bakımından zengin olan kısmın tane sınırlarında homojen olarak dağılması istenir. Alfa demir fazı manyetik özellikleri olumsuz etkilediğinden döküm şerit olarak yapılmakta ve daha az Neodyum kullanılarak daha düşük maliyetli üretim için mümkün olduğunca elemine edilmeye çalışılır.

Bir sonraki aşamada cam halinde dökümü yapılan kompozisyon hidrojen bombardımanına tutulur ve aşırı kırılgan hale getirilir. Bu işlemin sebebi bir sonraki kırma ve tozlaştırma için malzemeyi tam hazır hale getirmektir.

Sonraki aşamada neodyum mıknatıs parçacıkları toz şekline gelinceye kadar bilyeler ile kırılır. Bu aşamaya kadar bir magnetizasyon yapılmadığı için halen mıknatıs özelliği taşımazlar.

Toz haline gelen kompozisyon, üretilmiş olan kalıp içerisine doldurularak preslenip kompaktlanırlar. Hemen sonraki aşamada da yüksek sıcaklıkta sinterlenerek bağlarının güçlenmesi ve sağlam hale gelmeleri sağlanır.

Sonraki aşamada sipariş ebadına göre kesim yapılır. Nihai ebada geitirilen parçalar yüzey kaplama hattında yüzeyleri metalik bakır ve nikel veya isteğe göre başka metallerle kaplanarak yüzeyinin metalik görüntü alması ve dış yüzeyinin metalik özellik kazanması sağlanır. En çok nikel kaplama kullanılmaktadır.

Yüzey kaplaması tamamlanan neodyum mıknatıs parçalarının manyetik yüklemeleri yapılır ve neodyum mıknatıs kullanıma hazır hale gelir.

Neodyum mıknatıs siparişleriniz için aşğıdaki linkten devam edebilirsiniz.

Neoyum mıknatıs sipariş sayfası

neodyum miknatis uretimi 2