Miknatisci.com Neodyum Miknatis ve magnet cesitleri

Dünya’nın En güçlü mıknatıs çeşidi nedir ? Mıknatıs güçleri parametreleri nelerdir?

En guclu miknatis 1

En Güçlü Mıknatıs Çeşidi Nedir ?

Neodyum mıknatıslar, 1980’li yıllarda geliştirilen Dünya’nın en güçlü kalıcı mıknatıs çeşididir.

Diğer mıknatıs çeşitleri olan, Ferrit, AlNiCo, Samaryum, Esnek mıknatıslara göre daha kuvvetlidirler. Elektromıknatıslar, enerji harcanarak mıknatıslanma  sağlanan geçici mıknatıs tipi olup özelliklerine göre neodyum mıknatıslardan daha güçlü çekim yapabilir.

Büyük Mıknatıs mı daha güçlüdür kalın mıknatıs mı?

Mıknatısların güçlerini etkileyen beş ana faktör vardır, mıknatıs tipi ve kalitesi , yapışma yüzey alanı, magnet kalınlığı, yapıştığı yüzeyin özellikleri ve kalınlığı, sıcaklık.

Sıcaklığı, oda sıcaklığı olarak düşündüğümüz için bu parametreyi yazımızda incelemeyeceğiz.

Manyetik alan, mıknatıs itme ve çekme kuvvetleri veya gauss değerleri, yapışma yüzey alanı ile doğru orantılı olarak artar. Kalınlığı ile de artar fakat yüzey alanına göre artış daha azdır. Kalınlık arttıkça ortalama mesafe artacağından fazladan gelen kalınlığın yapışma yüzeyine mesafesinin karesi ile ters orantılı olarak ilave güç artışı sağlar. Bu nedenle mıknatıs seçiminde sadece güç isteniyorsa kalınlık yerine yüzey alanının daha büyük seçilmesi daha etkili olacaktır.

Mıknatıs yapışma yüzeyinin kalınlığı da itme ve çekme kuvvetine etki eder. Yüzey ne kalınlaştıkça daha fazla çekim gücü oluşur. Yüzeyin tipi mıknatıssa ters kutup veya aynı kutup olması da çekim gücünü etkileyecektir.

 

 

 

neodyum miknatislar 1