Miknatisci.com Neodyum Miknatis ve magnet cesitleri

Hoparlör nedir? Nasıl Çalışır? Hoparlör Mıknatısı ve Magneti Çeşitleri

hoparlör ve hoparlör mıknatısları

Hoparlörün Çalışma Prensibi Tarihçesi ve Hoparlör Mıknatısı Çeşitleri

Ana bileşenleri hoparlör mıknatısı olan hoparlörler, elektrik sinyallerini akustik yani ses sinyallerine çeviren 1920’li yılların başında, Amerikalı  Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından geliştirilmişlerdir. İlk geliştirilme tarihinden sonra özellikle mıknatıs teknolojisindeki gelişmeler ile birlikte özellikleri gelişmiş ancak ana prensipleri neredeyse aynı kalmıştır.

Hoparlör İçeriği Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Hoparlörlerin genel olarak içerikleri benzer olmakla birlikte içten ve dıştan olmak iki ana çeşidi vardır,  

Ayrıca; çalışma yöntemlerine göre Elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik, elektromanyetiktir ve piezoelektriktir.

En başlarda elektromıknatıslar ile üretilirken Mıknatıs teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte kalıcı mıknatıslara geçiş yapılmış stabilitesi ve güçleri oldukça gelişmiştir ve modern hoparlörler çoğunlukla elelktromanyetik olarak geliştirilmektedir.

Hoparlörlerin içerikleri genele olarak, mıknatıs, sarılı bakır bobin teli , diyafram ve diyafram çekirdeğinden oluşmaktadır. Bunlardan hoparlörün esas unsuru ve özelliklerini belirleyen en önemli parça hoparlör mıknatısıdır.

dinamik hoparlör

Hoparlörler nasıl çalışır?

Sarılmış bobine gelen enerjinin oluşturduğu manyetik alan ile hoparlörde kullanılan kalıcı mıknatıslar etkileşime girerler, farklı elektron enerji akışı geldikçe bu titreşim oluşturur. Elektron enerji seviyeleri çok sık şekilde değişir ve değiştikçe hoparlörün tipine göre bobini veya çekirdeği hareket ettirir, bu hareket hava yoğunluğunu değiştirir ve ses oluşur.

hoparlor nasıl çalışır
hoparlör mıknatısı nasıl çalışır

Hoparlör Mıknatısları

Hoparlör mıknatısları en başlarda sarılı bobinler ile elektromıknatıs olarak kullanılırlardı. Sonrasında Ferrit ve AlNiCo mıknatısları kullanılmaya başlandı. AlNiCo mıknatıslarının devreye girmesi ile birlikte hoparlör hassasiyeti , gücü ve hassasiyeti çok yükseldi. Ancak 1980 li yıllarda neodyum mıknatısların geliştirilmesi ile birlikte bunların hepsine karşı çok avantajlı , hem hassas hem de çok yüksek güç ve ses seviyelerine ulaşabilen modern hoparlörlere geçiş yapıldı. Ferrit mıknatıs ile yapılan hoparlörler yüksek derecede ekonomik ve tasarruflu olup hassasiyetleri de çok kötü değildir. Fakat bu ucuz siyah oksit mıknatıslar ile çok yüksek seslere ulaşılamamaktadır. Neodyum mıknatıs , ferrit mıknatıs kadar ekonomik değildir ancak hassasiye ve yüksek sesli modern hoparlörler çoğunlukla neodyum mıknatısa geçiş yapmıştır.

Şu anda bir hoparlörün kalitesi ve gücü , neredeyse tamamen içinde kullanılan mıknatıs çeşidine bağlıdır ve hoparlörün ana unsuru hoparlör mıknatıslarıdır.

hoparlör mıknatısı