Mıknatıs Neleri Çeker?
Mıknatıs, manyetik özellik gösteren tüm metal, seramik veya bileşikleri çekebilmektedir. Ayrıca elektrik enerjisi kullanılarak manyetik özellik katılan ve elektromıknatıs olarak nitelendirilen malzemeleri de çekmektedir. Fakat elektromıknatıslar doğal yollu olmadıkları için bu blog yazımızın içeriğinde yer almayacaktır.
Manyetik özellik gösteren malzemeler,
Demir, nikel ve kobalt ve bu üç metalin yapmış olduğu bazı bileşik ve alaşımlar manyetik özellik göstermektedir. Mıknatısın hangi metalleri çektiği veya tutacağını aşağıda bilinirliği fazla olan malzemeler üzerinden inceleyeceğiz.
Mıknatısın çektiği bilinen malzemeler:
Dökme demir, çelik, galvanizli çelik, 430 kalite paslanmaz çelik, manyetit, hematit, demir tozu, krom veya nikel kaplı çelik, pas, diğer ferritik alaşımlar.
Mıknatısın çekmediği malzemeler:
Alüminyum, altın, bakır, çinko, pirinç, 304 ve 316 kalite paslanmaz çelik, yerli madeni paralar, kurşun, titanyum, magnezyum, kalay, bronz, plastik …
Mıknatıs altını ve parayı çeker mi?
Mıknatıslar altını ve bizim kullanmakta olduğumuz metal paraları çekmezler.
Bunun sebebi, altın için manyetik özellik gösteren bir malzeme olmaması, para için ise ülkemizdeki tüm madeni paraların bakır+nikel+çinko , bakır+çinko ve bakır+kalay gibi manyetik özellik göstermeyen malzemelerden üretilmesidir.
Yabancı internet sitelerinde ve bazı videolarda mıknatısın paraları çektiği görüntülenmektedir. Bunun sebebi , o ülkelerdeki madeni paraların kaplamalı çelikten veya 430 kalite paslanmaz çelikten üretilmesidir. Mevcut yerli madeni paralarımızın hiçbiri bu özelliği göstermemektedir.
Ek olarak , bazı altın malzemelerin kancaları veya zincirleri gibi ek parçaları, çelikten veya altın kaplı çelik parçalardan üretilmiş olabilir, böyle bir durum mevcutsa bu bölümden mıknatıs tutabilmektedir.